in

CuteCute LoveLove

Bucătăria DAEBAK – Bulgogi

Bulgogi
Bulgogi

Bulgogi, sau carnea de vita marinata in stil coreean, friptă la grătar, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Coreea și, putem spune cu certitudine că este la fel de popular și în restul lumii. Este foarte ușor de făcut acasă cu câteva ingrediente de bază, iar carnea de vită tăiată subțire pentru bulgogi nu durează mult până se marinează. Iată tot ce trebuie să știi despre cum să faci cel mai bun bulgogi! Această rețetă te va învăța de asemenea și cum să prepari bulgogi în stilul Seul.
Bulgogi (불고기), cunoscut și sub denumirea de carne de vită coreeană la grătar, este carne de vită marinată tăiată în felii subțiri și gătită la grătar. Deși poate fi făcut cu alte tipuri de carne precum pui (dak bulgogi) și carne de porc (dweji bulgogi), termenul „bulgogi” se referă în general la bulgogi de vită.

În timp ce această carne de vită marinată coreeană se gătește cel mai des la grătar fie că este la restaurante sau acasă, în special în afara Coreei, există multe variații regionale ale modului în care este preparat acest fel de mâncare.

În această rețetă, vă este prezentată atât varianta originală împreună cu varianta sote, cât și versiunea bulgogi în stilul Seul (서울 식 불고기), așa cum obișnuiesc să mănânce coreenii ce locuiesc în Seul. În ultimul deceniu această variație a făcut o revenire remarcabilă și a devenit foarte populară în toată Coreea.

Cum se taie carnea pentru bulgogi de vită

Cea mai bună carne pentru acest fel de mâncare este fleica de vită. Dar și mușchiul de vită este la fel de bun. Puteți găsi carnea pre-tăiată dar cel mai bine este să o feliați singuri după ce ați înghețat carnea pentru câteva ore. Puteți cere, de asemenea, măcelarului dvs. să felieze subțire carnea după preferință.

Cum se face marinada pentru bulgogi

Marinada sau sosul clasic sunt făcute cu câteva ingrediente de bază, cum ar fi sosul de soia, vinul de orez, zahărul, uleiul de susan, usturoiul etc. Folosirea unor cantități generoase de usturoi și ulei de susan este necesară pentru a crea un gust autentic.

Pentru a îmbunătăți aroma și a sensibiliza carnea, coreenii adaugă, în mod tradițional, o pară coreeană dată prin răzătoare. Dacă nu puteți găsi o pară coreeană, puteți să o omiteți sau să folosiți un măr în schimb. Carnea de bună calitate, cu felii subțiri, nu are nevoie de multă frăgezire. Dacă doriți, puteți utiliza, de asemenea, kiwi sau ananas, dar asigurați-vă că utilizați doar o cantitate mică, astfel încât să nu marinati prea mult carnea. Sunt agenți de frăgezire foarte puternici și pot descompune prea mult carnea.

Această marinadă poate fi folosită și pentru alt tip de carne, cum ar fi pui sau de porc.

Carnea tăiată în fâșii subțiri nu va trebui ținută ore întregi la marinat. Tot ce ai nevoie este de aproximativ 30 de minute până la o oră, deși o poți marina și peste noapte.

Cum se gătește carnea?
  1. La grătar: puteți frige carnea la foc de cărbune sau din lemn (sootbul, 숯불), dar un grătar pe gaz sau o tigaie deasupra aragazului funcționează la fel de bine. Dacă gătiți bulgogi la tigaie și doriți carnea frumos caramelizată, preîncălziți tigaia bine de tot și nu o aglomerați cu carne.
  2. Sotată: Coreenii, de asemenea, gătesc bulgogi în sucul propriu, într-o tigaie deasupra aragazului pentru o carne mai moale și un sos delicios. Folosește toată marinada dacă vrei mai mult sos la sfârșit.
Bulgogi în stil Seul

După cum am menționat anterior, această rețetă include și stilul Seul de a găti bulgogi, care a reînviat și a devenit foarte popular. Acest stil de bulgogi este cunoscut și sub numele de yetnal bulgogi (옛날 불고기), adică bulgogi de modă veche sau în stil vechi. Carnea este gătită pe un grătar special în formă de cupolă, cu găuri și cu un recipient circular dedesubt care ține apa sau supa. Forma grătarului permite sosului care se formează în timp ce gătim bulgogi să curgă în jos spre apă sau supă, care se îngroașă pe măsură ce se gătește carnea.

Taieteii de amidon și / sau legumele precum ciupercile enoki sunt delicioase gătite în sosul ușor dulce și savuros care s-a format în tigaie. Puteți încerca să amestecați sosul și cu orezul. Este incredibil de gustos!

Lichidul poate fi pur și simplu apă sau supă. Folosiți supă de varec care se asezonează cu sos de soia pentru o aromă mai plăcută.

Noi am găsit grătarul în formă de cupolă pe Amazon (sunt mai multe modele și forme). În caz contrar, utilizați pur și simplu o tigaie mare (wok).

Cu ce poți servi carnea de vită coreeană la grătar?

Pa muchim” (salată de ceapă verde) este excelentă pentru a însoți acest fel de mâncare, împreună cu foi de salată verde și sos ssamjang. Puteți servi cu o multitudine de garnituri de legume. Doenjang jjigae (tocană din păstăi de soia) se asortează foarte bine cu bulgogi. De asemenea, în cazul în care gătiți bulgogi în varianta sote, puteți servi cu orez și kimchi.

Dacă au rămas resturi de bulgogi, ce poți face cu ele?

Resturile de bulgogi sunt excelente în bibimbap, gimbap (de asemenea ortografiat kimbap), bulgogi doepbap sau bulgogi jeongol.

Dar haideți să vedem ingredientele pentru 3 porții

Ingrediente

700 grame carne de vită feliată subțire
2 – 3 cepe verzi tăiate in bucățele lungi de aproximativ 5 cm
jumatate de căpăţână de usturoi tăiat marunt
un morcov mic feliat marunt (opțional)

Ingrediente marinată

4 linguri și jumătate de sos de soia
3 linguri de apă
3 linguri de zahăr (sau puteți folosi două linguri de zahăr și 2 linguri de miere)
1 lingură și jumătate de vin de orez sau mirin
1 lingură și jumătate de usturoi tocat mărunt
1 lingură și jumătate de ulei de susan
1 linguriță și jumătate de semințte de susan
3 linguri de pară coreeană dată prin răzătoare (fin)
un vârf de linguriță de piper (sau se pune după gust)

Ingrediente pentru Bulgogi stilul Seul

70 grame de tăieței din amidon de cartof (glass noodles)
2 cepe verzi
trei sferturi de pachet de ciuperci enoki (se îndepărtează cozile)
1 cană și jumătate de apă sau supă de varec sau supa de vită
trei sferturi de linguriță de sos de soia

Instrucțiuni de preparare

Dacă folosiți carne pre-feliată, separați feliile. Îndepărtați excesul de sânge din carnea pre-feliată folosind prosoape de hârtie.

Amestecați toate ingredientele pentru marinadă într-un bol.

Puneți carnea și legumele într-un bol mare. Adăugați marinada și amestecați ușor pentru a combina totul bine. Marinați carnea timp de 30 minute până la o oră, sau, dacă nu vă grăbiți, peste noapte.

pentru varianta la grătar: frigeți carnea la foc de cărbune sau din lemn sau prăjiți într-o tigaie foc mare, până se caramelizează ușor. În cazul în care doar căliți, preîncălziți tigaia foarte bine și gătiți carnea până se caramelizează ușor. Nu aglomerați tigaia.

pentru varianta sote: se preîncălzește tigaia și se adaugă carnea. Puteți umple tigaia mai mult pentru a avea mai multă zeamă și lăsați carnea să gătească în sucul propriu. Gătiti până când carnea nu mai este roz. Se folosește toată marinada dacă vrei mai mult sos la sfârșit.

Pentru bulgogi în stilul Seul

Tăiați ceapa verde foarte subțire. Se amestecă 2 cești de apă sau supă cu 1 linguriță de sos de soia.
Încălziți grătarul în formă de cupolă și adăugați carnea, după care adăugați ceapa verde tăiată, ciupercile enoki și tăiețeii din amidon. Adăugați aproximativ jumătate din supă turnând-o în marginea adâncă a grătarului. Adăugați mai mult când nivelul lichidului scade în timp ce gătiți.

맛있게드세요 !!

Imaginile și rețeta sunt puse la dispoziție prin bunăvoința doamnei Hyosun, mirifica bucătăreasă de la https://www.koreanbapsang.com.
효선로씨, 고맙습니다!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Lee Byung Hun, Shin Min Ah și Nam Joo Hyuk au confirmat rolurile pentru noua dramă HERE

Kim Sohee

Kim Sohee din „Produce 101” este noul membru al trupei NATURE