in

LoveLove

Bucătăria DAEBAK – Tteokbokki

Ce este tteokbokki?

Probabil că ați văzut deja in foarte multe drame coreene, că se mănâncă foarte des acest fel de mâncare. Dar ce este și din ce este făcut? Vom încerca să vă explicăm mai jos.
Tteokbokki, sau prăjituri/batoane picante de orez sotate, este o mâncare de stradă coreeană foarte populară și o mâncare delicioasă pe care o puteți face cu ușurință acasă. Prăjiturile/batoanele de orez picante, ușor dulci, și foarte moi creează pur și simplu dependență!

Tteokbokki (de asemenea pronunțat și ddukbokki, ddeokbokki, dukbokki sau topokki), 떡볶이, este un îndrăgit preparat coreean din orez, cu multe variații și o istorie bogată. Tradus literal ca „tort de orez amestecat”, tteokbokki este fabricat cu garaetteok, niște paste de orez alb în formă de cilindru (asemănătoare cu pastele italiene denumite penne). Acest fel de mâncare picantă din orez este foarte populară ca mâncare de stradă și, de asemenea, adesea savurată acasă.

Spre deosebire de gungjung tteokbokki, ce nu este picant și care are o vechime de cîteva sute de ani fiind un preparat specific curții regale din dinastia Joseon, tteokbokki-ul picant roșu are o istorie relativ scurtă. A fost dezvoltat în 1953, anul în care s-a încheiat războiul coreean, de o femeie numită Ma Bok-rim în cartierul Sindang-dong din Seul. Pastele de orez amestecate într-un sos picant de gochujang au devenit instantaneu populare ca o gustare la prețuri accesibile.

Dar să vedem mai jos cum putem să facem acest fel de mancare coreean la noi acasă, mai ales că, nefiind în Coreea de Sud, nu prea îl găsim la orice colț.
Dacă nu vreți să stați să preparați acasă, aveți bineințeles și alternativa de a vizita restaurantul Seoul din București, unde puteți comanda tteokbokki. Sau, dacă sunteți în/din Brașov, puteți merge la Bon Korean Food pentru a vă desfăta papilele gustative cu acest preparat absolut minunat.

Ingrediente necesare pentru 3 porții.

450 grame paste de orez / 떡볶이 떡 – (puteți cumpăra pe koreanfood.ro)
1 foaie de prăjitură de pește (eomuk/oden) / 어묵 – aprox. 30 grame (sunt slabe șanse să găsiți în România, eu am mai folosit fish fingers cu success când am rămas fara “fish cakes”)
100 – 150 grame de varză albă (yangbaechu), 양배추
2 – 3 fire de ceapă verde
3 cești de supă de hamsie sau apă
3 linguri de pastă de ardei iute roșu coreean gochujang, 고추장 – (puteți cumpăra pe koreanfood.ro)
1 – 3 lingurițe fulgi de ardei roșu iute coreean gochugaru, 고추가루 – (puteți cumpăra pe koreanfood.ro)
1 lingură de sos de soia ( puteți cumpăra pe koreanfood.ro)
2 linguri de zahar (sau 1 lingura, dacă vă place mai puțin dulce)
1 lingură sirop de porumb
1 lingură usturoi tocat

Instrucțiuni de preparare

Faceți supa de hamsie (se pun la înmuiat 10 – 12 hamsii uscate de mărime medie în 6 – 8 cești de apă pentru 20 minute, le dați într-un clocot fără capac și le lăsați să fiarbă 10 minute după care strecurați pentru a păstra doar supa) dacă nu vreți să folosiți apă.
Înmuiați pastele de orez aproximativ 20 de minute dacă sunt întărite sau refrigerate. Tăiați prăjitura de pește, varza și ceapa verde în bucăți lungi de aproximativ 4 – 5 cm.

Turnați supa de hamsie (sau apa) într-o tigaie mare. Se adaugă toate ingredientele și se aduce la fierbere la foc mediu ridicat, amestecând pentru a dizolva pasta de ardei iute roșu (gochujang).

Adăugați pastele de orez. Se fierbe până când ele devin foarte moi și sosul se îngroașă, aproximativ 8 – 10 minute. Amestecați frecvent, astfel încât să nu se lipească pastele de fundul tigăii.


Adăugați legumele și prăjiturile de pește. Continuați să fierbeți, amestecând constant, timp de 4 – 6 minute. În funcție de prăjiturile cu orez pe care le folosiți, este posibil să aveți nevoie de mai mult timp pentru a atinge o textura mai moale a pastelor. Adăugați mai multă supa de hamsie sau apă, dacă este necesar. Gustați sosul și adăugați condimente după gust dacă vi se pare că mai trebuie. Se servește imediat.

Pentru servire, se poate adăuga deasupra ceapă verde tocată mai mărunt și se poate pune alături și un ou fiert tăiat în două.

Țineți cont că acest preparat poate fi servit la fel de bine și fără a adăuga prajitura de pește, deci dacă nu aveți, sau dacă nu vreți să folosiți ca alternativă fish fingers, nu vă faceți griji, va fi la fel de delicios și fără.
Chiar mai mult, dacă vreți să-l tranformați într-un preparat vegan (de post), folosiți apă în loc de supa de hamsie și nu puneți prajitura de pește.

맛있게드세요 !!

Imaginile și rețeta sunt puse la dispoziție prin bunăvoința doamnei Hyosun, mirifica bucătăreasă de la https://www.koreanbapsang.com.
효선로씨, 고맙습니다!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Un spectacol muzical militar aduce idoli K-pop înapoi pe scenă

K-Pop Release Map

[K-Pop Release Map] – 25 Septembrie 2019