in

CuteCute LoveLove

Bucătăria DAEBAK – Jajangmyeon

Jajangmyeon ( sau tăieței în sos de fasole neagră) este un preparat popular coreean de origine chineză.
Jajangmyeon datează din 1905, când a fost introdus în Gonghwachun (Gonghwachun; 共和 春), un restaurant chinezesc din Incheon Chinatown, condus de un imigrant din provincia Shandong din China. Restaurantul este acum Muzeul Jajangmyeon.
Deși numele jajangmyeon este corelat cu mâncarea chineză zhájiàngmiàn (炸酱面) , jajangmyeon-ul coreean diferă în multe privințe. Yong Chen, profesor de istorie asociat la Universitatea din Irvine, California, a susținut că, deși preparatul „a început ca felul de mâncare de porc cu tăiței originar din nordul Chinei, este acuma cât se poate de coreean”.

De fapt, este o parte uriașă a culturii alimentare coreene. Toată lumea iubește acest preparat! Adânc încorporat în amintirile din copilărie ale majorității coreenilor, jajangmyeon este un fel de mâncare cu care părinții își tratează adesea copiii cu ocazii speciale, cum ar fi absolvirea, zilele de examen, zilele de naștere etc. În ultimii ani, jajangmyeon a devenit un fel de mâncare simbolică pe care oamenii singuri îl mănâncă împreună cu prietenii lor de Ziua Neagră pentru a se compătimi unul pe celălalt.

Dar haideți să aflați cum puteți face jajangmyeon acasă cu această rețetă ușor de urmărit și delicioasă!

Sosul Jajangmyeon

Dacă aveți pasta coreeană de fasole neagră numită chunjang ( 춘장 ), acest fel de mâncare este foarte ușor de făcut acasă. Pasta de fasole neagră se prăjește mai întâi în ulei. Acest proces ajută la eliminarea gustului amar al pastei de fasole. Pasta de fasole neagră prăjită (sau pre-prăjită) se numește jjajang (짜장) . Puteți cumpăra pasta de fasole neagră de pe koreanfood.ro ca de obicei (momentan nu este în stocul koreanfood.ro). Pentru a echilibra amărăciunea și gustul sărat al pastei de fasole neagră, este important să adăugați zahăr.

Carnea de porc este opțiunea clasică pentru carne, dar desigur o puteți înlocui cu orice carne sau fructe de mare. De obicei, jajangmyeon include legume precum ceapa, varza, dovlecelul și cartoful. În această rețetă de jajangmyeon, se folosește supă concentrată de pui pentru a da sosului un plus de aromă, dar și cu apă iese foarte bine.

Tăieței de Jajangmyeon

În mod tradițional, restaurantele folosesc tăieței proaspeți, făcuți manual, care au o consistență foarte elastică la mestecat. Pentru gătit acasă, puteți găsi tăiței proaspeți preparate în secțiunea frigorifică din piețele coreene sau puteți folosi taitei uscați. Acești tăieței sunt în general etichetați udon și jajangmyeon ( 우동 짜장면 ) sau jungwhamyeon (중화면) . Puteți cumpăra de la Koreanfood.ro tăieței uscați buni pentru Jajangmyeon.

Ingrediente necesare pentru 3 porții.

500 grame tăieței udon sau jajangmyeon
7 linguri și jumătate de pastă de fasole neagră coreeană
3 linguri de ulei de rapiță
1 lingură și jumătate de zahăr
1 lingură și jumătate de sos de stridii (opțional)
170 grame carne de porc
1 lingură și jumătate de vin de orez sau mirin (puteți cumpăra de pe Koreanfood.ro)
Jumătate de linguriță de ghimbir tocat mărunt
Sare și piper
1 ceapă și jumătate (cepele trebuie să fie mai mari)
100 grame de varză
100 grame de dovlecel
100 grame cartofi (opțional)
100 grame ciperci feliate (opțional)
O ceașcă și jumătate de supă de pui concentrată (sau apă)
1 lingură și jumătate de amidon din cartofi sau porumb dizolvate într-un sfert de ceașcă de apă

Instrucțiuni de preparare

Pregătiți o oală de apă pentru a fierbe tăiețeii. Porniți focul când începeți să gătiți carnea. În acest fel veți avea gata apa clocotită, pentru fierberea tăiețeilor, până la terminarea sosului.

Pregătiți carnea de porc și legumele tăindu-le în cubulețe mici. Marinați carnea de porc în vinul de orez (sau mirin) împreună cu ghimbirul, sarea și piperul în timp ce pregătiți legumele.

Adăugați pasta de fasole neagră într-o cratiță mică cu uleiul, zahărul și opțional sosul de stridii. Se prăjește la foc mediu timp de 2-3 minute, amestecând constant. (Dacă folosiți pastă de fasole neagră pre-prăjită sau prăjită, puteți săriți acest proces. Trebuie doar să adăugați zahărul și sosul de stridii când amestecați în pasta de fasole.)

Încălziți o tigaie mare cu o lingură de ulei la foc mediu. Adăugați carnea de porc și căliți amestecând până nu mai are culoarea roz. Adăugați legumele și gătiți până se înmoaie tot amestecul, amestecând ocazional.

Se adaugă în tigaie pasta de fasole neagră și se amestecă totul până când toată carnea și legumele se acoperă bine cu pasta.

Se toarnă supa concentrată de pui (sau apă) și se aduce la fierbere. Gatiti 3 – 4 minute.

Se amestecă suspensia de amidon de cartof (sau porumb) și se mai fierbe doar până se îngroașă sosul. Adăugați mai mult zahăr după gust.

Adăugați tăiețeii în apa clocotită. Gătiți conform instrucțiunilor de pe pachetul de tăieței și scurgeți. Nu-i fierbeți mai mult decât trebuie, altfel se vor înmuia prea mult, iar pentru jajangmyeon trebuie să aibă o textură puternică și elastică necesitând o mușcătură mai fermă. După ce sunt fierți se pun tăiețeii în fiecare bol în cantități egale și se toarnă sosul peste ei. Se pot pune deasupra felii subțiri de castravete verde taiate pe lungime.

맛있게드세요 !!

Imaginile și rețeta sunt puse la dispoziție prin bunăvoința doamnei Hyosun, mirifica bucătăreasă de la https://www.koreanbapsang.com.
효선로씨, 고맙습니다!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

[K-Pop Release Map] – 30 Septembrie 2019

Poliția a confirmat că rezultatele „Produce X 101” au fost modificate