in

LoveLove

Filmul bazat pe celebrul roman feminist “Kim Ji-Young: Born 1982” provoacă o reacție anti-feministă în Coreea de Sud

Filmul „Kim Ji-young, Born 1982”, bazat pe cel mai bine vândut roman cu același titlu, a reaprins dezbaterile despre feminism înainte de lansarea lui luna viitoare, mulți bărbați anunțând un boicot al poveștii care are a apărut ca un simbol al luptei femeilor din Coreea de Sud într-o societate profund patriarhală.

Lucrarea din 2016 a romancierului Cho Nam-joo, ea însăși mamă în vârstă de 30 și ceva de ani, când a scris cartea, explorează viața unei femei de aceeași vârstă cu ea, într-una dintre cele mai dezvoltate țări din Asia din punct de vedere economic, dar și cea mai social conservatoare din Asia, prin intermediul protagonistei Kim Ji-young.

După ce a rămas însărcinată, Ji-young, ca multe alte femei de vârsta ei, este obligată să renunțe la locul de muncă și să devină o mamă care stă acasă. În urma unei serii de evenimente care îi testează identitatea ca fiind o persoană capabilă și decentă și o etichetează cu termenul derogatoriu „mom-choong”, sau mamă vierme, se găsește față-n față cu un psihilog după ce a înnebunit.

Numele comun al protagonistei, Kim și Ji-young fiind nume si prenume comune în Coreea, ca de altfel și evenimentele din viața ei, influențate de un sexism subtil dar evident, au atins o coardă sensibilă la mulți tineri care s-au regăsit în Kim Ji-young.

Cartea a devenit un fenomen social, vânzând peste 1 milion de exemplare la aproximativ un an de la lansare și primind recomandări de la celebritățile din K-pop, cum ar fi Irene din Red Velvet și Choi Soo-young din Girls’ Generation. Artiști de sex opus, precum liderul BTS RM și comediantul Yoo Jae-suk, au dezvăluit, de asemenea, că au citit cartea.

De asemenea, politicienii au acordat atenție. Reprezentantul Partidului Democrat, Rep. Keum Tae-sup a oferit cartea drept cadou celor aproape 300 de colegi parlamentari, iar regretatul politician Roe Hoe-chan a scris pe Twitter că a oferit cartea președintelui Moon Jae-in cu un mesaj prin care i-a cerut lui Moon „să îmbrățișeze tinerii ‘Kim Ji’ născuți în 1982″.

Cartea a stârnit totuși și sentimente antifeministe. Unii cititori de sex masculin au susținut că cartea generalizează bărbații ca opresori, în timp ce sunt, de asemenea, victime ale inegalității între sexe, menționând serviciul militar obligatoriu din Coreea de Sud care se aplică doar bărbaților.

Unii au mers până la atacarea celebrităților care au susținut cartea. Unii fani ai lui Irene au hărțuit-o online, scriind comentarii pline de ură pe social media și împărtășind imagini rupte și arse ale cântăreței.

În septembrie anul trecut, actrița Jung Yu-mi a suferit un tratament similar, când s-a anunțat că o va juca pe Ji-young în filmul bazat pe carte. Mii de comentarii au apărut la o postare de pe Instagram din data de 11 Septembrie, cu fanii și anti-fanii ei schimbând comentarii aprinse despre apariția ei în film.

Secțiunile de comentarii ale lui Naver și Daum, cele mai mari două portaluri web din Coreea, au fost, de asemenea, inundate de comentarii extreme despre film și ascensiunea feminismului dar și comentarii în care este atacat sentimentul anti-feminist, devenind un teren de luptă online care implică insulte și batjocuri care vizează sexul opus.

Un an mai târziu, dezbaterea a început încă o dată, după ce realizatorul a dezvăluit recent imagini cu filmul care este programat să aibă premiera luna viitoare.

Unii au calomniat opera schimbând titlul în „Kim Ji-young, (cu o greutate de 82 de kilograme)”, jignire destinat să denigreze atât protagonistul, cât și fanii de sex feminim ai filmului și ai cărții și mutând atenția pe aspectul fizic.

Un post de pe Facebook din data de 21 Septembrie a lațului de cinematograve CGV este un exemplu elocvent. în secțiunea de comentarii a acestei postări care arată afișul filmului cu Jung (personajul Kim Ji-young), zâmbind în camera sub lumina blândă a soarelui, unele dintre cele mai populare dintre cele 23.000 de comentarii sunt cele care invocă cele 82 de kilograme.

Un comentariu, aparent scris de un utilizator din tabăra celor ce nu sunt de acord cu producția cinemtografică, care a obținut aproape 6.000 de reacții spune:

“Se pare că este nevoie de o reglementare a cinematografiei. Un cinematograf situat la etajele superioare poate fi periculos din cauza greutății extreme.”

Netizen

Sentimentul antifeminist puternic observat pe Facebook, o platformă în care bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani reprezintă cea mai mare parte a utilizatorilor, potrivit companiei de consultanță social media NapoleonCat, reflectă o tendință tot mai mare de ură împotriva feminismului în rândul bărbaților tineri din Coreea de Sud.

Un raport din aprilie 2019 al Institutului Coreean de Dezvoltare a Femeilor a arătat că bărbații între 20 și 40 de ani sunt mai susceptibili de a fi anti-feminiști decât bărbații 40 și 50 de ani, cu 65,8% dintre bărbați din primul grup etichetând feminismul drept „ură față de bărbați” și 56,5 la sută spunând că s-ar despărți de o iubită care se identifică ca feministă.

Deocamdată, reacția împotriva curentului feminist Kim Ji-young este de așteptat să încurajeze și mai mult fanii de sex feminin.

“Nu m-a interesat filmul, dar văzând secțiunea de comentarii m-a făcut să simt că trebuie să merg să îl vizionez”, spune un comentariu care a avut peste 3.800 de reacții.

Persoana a adăugat: „De asemenea, intenționez să trimit spiritul. Mulțumesc bărbaților coreeni care ajută filmele feministe să devină populare”, referirea la „trimiterea spiritului” fiind un termen recent inventat care se referă la cumpărarea de bilete pentru a arăta suport, dar neprezentarea la cinematograf.

“Mă întreb dacă oamenii care scriu comentarii pline de ură despre film au citit vreodată cartea. Nu ar reacționa așa cum o fac dacă ar fi citit de fapt povestea”, a spus o femeie din treizeci de ani care a citit cartea și intenționează să vadă filmul, menționând modul în care cartea evidențiază problemele cu care femeile trebuie să se confrunte, dar de care bărbații nici măcar nu sunt conștienți.

“Cred că actuala dezbatere cu comentarii pline de ură arată pur și simplu că, în ciuda vieții comune pe care o trăiesc în Coreea modernă bărbații și femeile, ei trăiesc de fapt în două lumi diferite”, a spus ea, cerând să nu fie numită.

Filmul are o durată de 2 ore și este produs și distribuit de Lotte Cultureworks. Alături de Jung Yu-mi în distribuție îl găsim celebrul actor Gong Yoo (Guardian: The Lonely and Great God)

Comments

Lasă un răspuns

One Ping

  1. Pingback:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Shin Ye Eun a confirmat că va juca alături de L din INFINITE în viitoarea comedie romantică de la KBS “Welcome”

K-Pop Release Map 26 Sep

[K-Pop Release Map] – 26 Septembrie 2019