in

LoveLove

Bucătăria DAEBAK – Bibimbap

Bibimbap

Numele acestui fel de mâncare sună ca un vocalist de jazz care improvizează în mijlocul unei melodii. Bibimbap-ul numit în mod simplu carne-în-bol, este un bun candidat la titlul de cea mai distractivă mâncare pe care o puteți comanda în bucătăria coreeană. Nici un alt fel nu putea fi mai simplu în concept, dar în același timp extrem de satisfăcător. Aici la daebak.ro, noi am putea mânca bibimbap în fiecare zi și nu ne-am plânge absolut deloc. Vă garantăm!!

Numele coreean Bibimbap înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât „orez amestecat”, aceasta fiind o descriere destul de exactă. Un vas este încărcat cu orez în partea de jos și completat cu o selecție de bunătăți care sunt dispuse pentru a arăta ca o bijuterie plutind pe patul de orez alb. Carnea de vită feliată, o selecție de legume sotate numită namul, și mai multe sosuri, de obicei soia, doenjang (pastă de soia) și gochujang (pastă de ardei roșu coreean iute). Un ou este apoi crăpat deasupra și pus doar galbenușul chiar înainte de servire în cazul variantei Jeonju bibimbap, sau un ou întreg prajit în rețeta standard. Și odată pus totul în vas, după ce am admirat pe scurt mozaicul de legume colorate așezate cu grijă deasupra orezului, amestecăm ingredientele încă fierbinți împreună, împăturind sosurile cu orezul, carnea și bunătatea de ou. Este plăcut (și neobișnuit) că există un astfel de preparat în care, pasul final necesar înainte de a fi gata de consum trebuie să fie făcut de cel ce îl consumă, lucru care se transformă aproape într-un ritual ce sporește anticipația plăcerii mesei.
Bibimbap ca rețetă nu este foarte veche, având aproximativ un secol, dar rețeta din care derivă, și anume Goldongban, este mult mai veche, apărând undeva în timpul perioadei Joseon (secolele 14 – 16). Acest fel de mâncare era de obicei consumat în ajunul noului an lunar, permițându-le oamenilor să-și curețe cămările la sfârșitul anului, aruncând orice rămășițe găseau peste orezul din castroane, amestecându-le împreună și considerând că au luat cina.
Dar de ajuns cu istoria (destul de scurtă dealtfel) bibimbap-ului și să trecem la gătit. 알아?

În această rețetă bibimbap, vom folosi 7 toppinguri, dar oricare 3 sau 4 dintre acestea vor face un bibimbap la fel de delicios.

Ingrediente necesare pentru 3 porții

Orez

  • 2,5 cani orez cu bob scurt

Topping:

  • 180 grame cotlet de vită sau mușchi de vită
  • 1 cană de gosari fiert (gosari este o specie de ferigă comestibilă din Coreea culeasă primăvara când frunzele nu s-au deschis încă și care se fierbe sau se ține la sare etc)
  • 340 grame de muguri de soia (puteți găsi pe Koreanfood.ro)
  • 3 sferturi de legatură de spanac
  • 2 castraveti proaspeți de tip cornișon (sau un castravete coreean)
  • 1 dolvecel și jumătate (sau zuchinni)
  • 1.5 – 2 morcovi medii
  • 3,75 lingurițe usturoi tocat
  • 1 – 3 cepe verzi tocate (după gust)
  • 2 lingurițe semințe de susan prăjite
  • sos soia
  • ulei de susan
  • sare și piper
  • vin de orez
  • ulei de floarea soarelui sau de rapiță
  • 3 ouă

Sos:

  • 3 linguri de pastă de ardei iute coreean.
  • 0.75 linguri de zahăr
  • 0.75 linguri de ulei de susan
  • 2.25 linguri de apă
Instrucțiuni
Orez:

Gătiti orezul într-un aparat special de gătit orez sau urmând instrucțiunile de pe pachet, folosind puțin mai puțină apă decât se specifică. Orezul pentru bibimbap ar trebui să fie puțin mai uscat decât de obicei pentru cele mai bune rezultate.

Topping:

Carnea de vită: se taie în fâșii subțiri lungi de 5 cm. Se amestecă cu 1 lingură de sos de soia, 2 lingurite de zahar, 2 lingurite de ulei de susan, 2 lingurite de vin de orez, 1 lingura de ceapa tocata, 1 lingurita usturoi tocat, 1/2 linguriță semințe de susan și un vârf de cuțit de piper. Se marinează timp de 20 minute. Se sotează într-o tigaie timp de 2 – 3 minute la foc mare.

Gosari: tăiați în bucăți lungi de aproximativ 5 cm. Se condimentează cu 2 linguri de sos de soia, 1 lingură de ulei de susan, 1 linguriță de usturoi tocat, 1/2 linguriță de semințe de susan și un vârf de piper. Se lasă să stea 10 minute. Se sotează într-o tigaie cu 1 lingură de ulei vegetal sau de rapiță timp de aproximativ 5 minute la foc mediu.
Notă: în Romania cel mai probabil nu veți găsi gosari pre-fiert, cu atât mai puțin proaspăt, drept pentru care putem spune ca acest ingredient este opțional. Îl puteți înlocui cu succes folosind frunze de năsturel (măcriș de baltă), conținutul de fitonutrienți și antioxidanți din el fiind chiar mai mare decât în gosari. Deci, dacă aveți frunze de nasturel, le pregătiți exact la fel ca și pe gosari. O altă alternativă la gosari sau năsturel este sparanghelul, o variantă la fel de sănătoasă. Dacă totuși, nu aveți nici frunze de năsturel și nici sparanghel, treceți peste acest pas în întregime. Rezultatul final va fi la fel de delicios.

Mugurii de soia: Fierbeți o cană de apă împreună cu o linguriță de sare. Adăugați mugurii de soia și fierbeți timp de 3 minute. Scurgeți rapid și clatiți în apă rece pentru a opri gătitul. Se scurge din nou după clătire. Se amestecă cu 1 linguriță de usturoi tocat, 2 lingurițe de ulei de susan, 1/2 linguriță de semințe de susan și sare și piper după gust.

Spanacul: Opăriți spanacul în apă clocotită cu sare până la înmoaie, 30 – 40 de secunde. Scurgeți rapid și clătiși în apă rece. Stoarceți apa. Se taie în lungimi de 6 – 7 cm. Se amestecă cu 1 lingură de ceapă verde tocată, 1 linguriță de usturoi tocat, 1 linguriță de ulei de susan, 1/2 linguriță de semințe de susan și sare și piper după gust.

Castraveții: Tăiați castraveții în jumătate pe lungime, apoi tăiați subțiri transversal. Presărați generos sare peste castraveții feliați și lăsați deoparte timp de 10 – 15 minute. Stoarceți excesul de lichid. Se amestecă cu 1 lingură de ceapă verde tocată, 1/2 linguriță de usturoi tocat, 1 linguriță ulei de susan și 1/2 linguriță de semințe de susan.

Dovleceii (sau zucchini): tăiați dovleceii/zucchini în jumătate pe lungime, apoi feliați subțiri transversale. Presărați generos sare peste dovleceii feliați și lăsați deoparte timp de 10 – 15 minute. Stoarceți excesul de lichid din dovlecelul sărat cu mâna. Adăugați 1 lingură de ceapă verde tocată, 1/2 linguriță de usturoi tocat, 1 linguriță ulei de susan și 1/2 linguriță de semințe de susan. Se sotează într-o tigaie ușor unsă cu ulei timp de 1 – 2 minute la foc mediu.

Morcovii: Se taie morcovii julienne. Se sotează într-o tigaie unsă cu puțin ulei timp de 1 – 2 minute la foc mediu-înalt, adăugând sare și piper după gust.

Sos:
Combinați toate ingredientele pentru sos într-un bol mic și amestecați bine.

Asamblare

Puneți o porție de orez într-un bol mare. (Dacă folosiți un bol de piatră, încălziți-l la foc mediu până când este foarte fierbinte. Adăugați 1 lingură de ulei de susan și orez și gătiți orezul câteva minute până când orezul sfârâie.) Aranjați frumos peste orez o cantitate mică din fiecare legumă și din carnea de vită pregătită, încât la final sî aveți ceva similar cu poza de mai jos. Stropiți totul cu puțin ulei de susan. Adaugați deasupra un ou ochi prăjit nu foarte tare sau dacă preferați varianta Jeonju, puneți doar gălbenușul crud in mijloc. Nu vă faceți griji, tot conținutul este fierbinte, iar când veți adauga sosul și veți începe să amestecați, gălbenușul se va găti de la temperatura orezului. Se adaugă sos în funcție de cât de iute suportați. Se amestecă totul foarte bine.


Puteți servi bibimbap într-un bol mare, la temperatura camerei. Cu toate acestea, bibimbap-ul servit într-un bol de piatră fierbinte (dolsot) este foarte popular în Coreea și în general în restaurantele coreene de oriunde din lume. Este și favoritul nostru absolut! Bolul de piatră fierbinte oferă stratului de orez de jos o crustă frumoasă aurie, iar atunci când amestecați totul sfârâie minunat.

맛있게드세요 !!

Imaginile și rețeta sunt puse la dispoziție prin bunăvoința doamnei Hyosun, mirifica bucătăreasă de la https://www.koreanbapsang.com.
효선로씨, 고맙습니다!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Featured

3 vedete din Coreea cărora agențiile le-au interzis să vorbească în public

Fly-to-the-Sky

Fly to the Sky lansează al 10-lea album