Japchae (tăiței din amidon de cartof dulce amestecați cu carne de vită și legume)
Preparat cu tăiței de amidon de cartof dulce, dangmyeon, carne de vită și diverse legume, japchae (sau chapchae) este un fel de mâncare clasic coreean pe care toată lumea îl iubește! Aflați cum puteți face japchae autentic și delicios, cu această rețetă minunată!
Ce este japchae?
Japchae (잡채) înseamnă literalmente „legume amestecate”. Dar ingredientul principal al acestui fel de mâncare clasic sunt tăițeii coreeni din amidon de cartof dulce (dangmyeon), cunoscuți și sub numele de tăiței de sticlă (glass noodles)
Tăițeii moi și elastici merg foarte bine asortați cu fâșii subțiri de vită și diverse legume (cum ar fi morcovii, spanacul, ceapa, ciupercile shiitake, castraveții și ardeii grași).
Cum să prepari japchae
Toate ingredientele, fierte separat pentru a dezvolta straturile de aromă, sunt combinate la final într-un fel de mâncare delicios și colorat. Această metodă clasică este ceea ce face acest fel de mâncare special și un preparat favorit coreean pentru ocazii speciale și sărbători tradiționale.
Adevăratul secret pentru crearea cu succes a aromelor autentice ale acestui fel de mâncare este găsirea echilibrului corect între sosul de soia și zahăr. Această rețetă japchae vă va oferi acel echilibru!
Serviți Japchae ca prim fel sau ca și garnitură, sau deasupra unui pat de orez pentru a-l face un fel de mâncare principal.
Dar să vedem ingredientele și metoda de preparare.
Ingrediente necesare pentru 4 porții
- 170 grame tăiței coreeni cu amidon din cartofi (dangmyeon) (îi puteți achiziționa de pe Koreanfood.ro)
- 1 morcov mic
- 1 ceapă mică albă
- 2 fire de ceapă verde
- 110 grame de carne de vită slabă (mușchi sau coaste)
- 4-5 ciuperci uscate shiitake înmuiate până se umflă
- 170 grame spanac proaspăt
- ulei vegetal pentru prăjire
- sare și piper
Ingrediente necesare pentru sos
- 3 linguri de sos de soia
- 2 linguri și jumatate de zahăr
- 2 linguri de ulei de susan
- 2 lingurițe de usturoi tocat
- 2 lingurițe semințe de susan prăjite
- garnitură de ou jidan (opțional) – vezi în josul paginii cum se preparară Jidan
Instrucțiuni de preparare
1. Combinați toate ingredientele pentru sos într-un bol mic și amestecați bine până când zahărul este dizolvat.
2. Tăiați morcovul în formă de bețe de chibrit. Tăiați ceapa subțire. Tăiați ceapa verde în lungimi similare.
3. Se taie carnea de vită în benzi subțiri lungi de aproximativ 5 cm și se amestecă cu 1 lingura de sos. Tăiați tulpinile la ciuperci, și feliațile în benzi subțiri de aproximativ 3 cm. Asezonați cu o lingură de sos.
4. Opăriți spanacul în apă fiartă doar până se înmoaie. Se scurge repede și se clătește în apă rece. Stoarceți excesul de apă, tăiați în fâșii de aproximativ 5 cm, și asezonați ușor cu sare și piper.
5. Se aduce o oală de apă la fierbere, și se gătesc tăiței în conformitate cu instrucțiunile de pe pachet (de obicei, 6 – 7 minute). Clătiți cu apă rece și scurgeți bine. Tăiați tăițeii cu un foarfece de bucătărie sau un cuțit în bucăți lungi de aproximativ 15 cm. Într-un castron/bol mare, amestecați tăițeii cu două linguri de sos.
6. Într-o tigaie mare non-stick, se sotează tăiței la foc mediu, amestecând frecvent, până devin translucizi și un pic lipicioși (aproximativ 4 minute). Transferați înapoi în castron sau bol după sotare.
7. Adăugați o jumătate de linguriță de ulei în tigaie, și prăjiți la foc mediu-iute ceapa albă, până devine translucidă, stropind ușor cu sare și piper. Când ceapa este aproape gata, se amestecă cu ceapa verde și se mai lasă o perioadă scurtă de timp. După ce ați terminat, transferați ceapa în castronul cu tăiței. Se prăjește și morcovul timp de 1 – 2 minute până se înmoaie. (Nu prăjiți prea mult. Legumele ar trebui să fie puțin crocante.) Se adaugă și morcovul în castron peste ceapă și tăiței.
8. Prăjiți în tigaie carnea de vită și ciupercile împreună până când carnea este gătită (aproximativ 2-3 minute). Transferați totul în castron.
9. Adăugați spanacul și sosul rămas în castron cu toate celelalte ingrediente preparate. Dacă ați preparat și garnitura de ou Jidan o puteți pune acuma.
10. Amestecați bine cu mâna. Se ajustează condimentarea după gust prin adăugarea a un pic mai mult (începeți doar cu jumătate de linguriță) sos de soia și/sau zahăr, după caz.
Preparare Jidan (garnitură de ou)
Jidan (지단, garnitură de ou), este o tehnică a bucătăriei Regale coreene. Prin separarea albușurilor de ou și gălbenușuri, veți obține atât un alb strălucitor cât și o culoare galben strălucitor pentru diverse preparate, lucru care este deosebit de important atunci când vrei să echilibrezi obangsaek-ul, cele cinci culori primare: negru, roșu, alb, albastru/verde, galben, prezente pe o masă tradițională coreeană. Feluri de mâncare ca japchae (잡채) ar trebui să aibă un obangsaek perfect echilibrat.
În zilele noastre, puteți cumpăra o tigaie pătrată specială pentru a face jidan, dar dacă nu aveți una, orice tigaie va fi de ajuns.
Nu uitați, jidan este o “creatură” delicată nu ar trebui să aibă pete maro sau părți arse, nici bule sau riduri. E o zicală în coreeană: “Dacă știi să prepari jidan cum trebuie, vei avea o fiică drăguță”. S-ar putea să nu fie cel mai modern sentiment, dar este cel puțin o indicație a cât de important este de a prepara jidan în cel mai perfect mod. Deci, fiți foarte atenți în timp ce îl gătiți!
Ingrediente Jidan
- 3 ouă (3 gălbenușuri și 3 albușuri)
- ulei vegetal pentru gătit
- sare
Prepare Jidan
Separați gălbenușurile și albușurile. Adăugați cate un vârf de sare și amestecați-le pe fiecare în parte.
Ștergeți o tigaie încălzită cu un prosop de hârtie uns cu ulei. Vreți o cantitate foarte mică de ulei în tigaie. Păstrați temperatura mediu-scăzută.
Toarnă gălbenușurile amestecate în tigaie. Gătiți la foc mediu-scăzut până când suprafața este solidă și nu se mai mișcă. Întoarce gălbenușurile de ou cu o spatulă și lăsați să se gătească pentru încă un minut.
Urmați același proces pentru albușurile de ou. Se toarnă doar jumătate din amestecul de albuș de ou în tigaie. Se gătește restul albușului separat.
Lasați să se răcească de tot înainte de a tăia. Acesta este secretul pentru a obține o formă frumoasă atunci când le tăiem.
Taie marginile rotunde pentru a obține două dreptunghiuri. Fiecare dreptunghi trebuie să aibă aceeași lățime.
Pentru gălbenușul de ou, așezați bucățile dreptunghiulare una peste alta și apoi tăiați-le subțire.
Urmați același proces pentru albușul de ou, cu excepția faptului că este mai bine să nu se așeze bucățile dreptunghiulare una peste alta, deoarece albușul de ou este mai fragil.
Ta-daaa. Acum ai o garnitură de ou numai bună de adăugat la Japchae.
Vă dorim poftă bună!!
맛있게드세요 !!
O parte din imagini și rețeta de Japchae sunt puse la dispoziție prin bunăvoința doamnei Hyosun, de la https://www.koreanbapsang.com.
Rețeta de Jidan este disponibilă prin amabilitatea doamnei Aeri Lee de la Aeri’s Kitchen
고맙습니다!
Comments
Loading…